M-am nascut in Bucuresti la 25.12.1939.
La 10 ani m-am intalnit cu prima carte despre radio. Era cartea "RADIO A.B.C." a lui V.I. Baltatu editia 1937. Acolo am gasit schema primului meu receptor cu galena pe care l-am facut. Receptionam cu o casca cu paleta libera postul romanesc pe unde medii... parca se numea Radio Bucuresti.
Prima statie de radioamator Rx+Tx am vazut-o dupa multi ani, in anul III de facultate la colegul meu Mihai Bucica YO3FM (SK), care avea deja indicativ. Aparatura auto construita dar si QSO-ul demonstrativ m-au impresionat mult.
Ucenicia de radioamator am facut-o la Braila, dupa terminarea facultatii, la radioclubul YO4KAK. Mai intai cu indicativul de SWL YO4-3213 (1961) si mai apoi cu YO4UQ clasa III (1963) si clasa II (1973). Cum arata acum o parte din colegii de hobby din YO4, pot fi vazuti in poza alaturata (stg - dr / YO4WA, YO4ATW, YO4AH, YO4GNJ, YO4XZ, YO4AAC si pe scaun YO4PY cu inca cativa amici)
Inca cateva fotografii semnificative din perioada de inceput a activitatii (1962-1963):
Primele echipamente au fost un receptor BC348O modificat pentru alimentare la 220Vca si o statie de emisie cu tubul 807. O antena Windom si mai apoi un W0WO.
Primul transceiver a venit in anul 1973. Un FT-250 cumparat din Franta cu banii din bursa de specializare in informatica la CEPIA / CII. Am lucrat cu el 20 de ani (1993). A urmat un TS-830 (sh) pana in 2005, cand m-am mutat in Bucuresti si apoi un TS-450SAT pana in 2011.
Intrand in epoca radiocomunicatiilor digitale m-am orientat catre un transceiver cu valente puternice de CAT si de o constructie moderna pentru un bun control al acestui segment de moduri de lucru si am achizitionat un FT-450 de care sunt multumit.
Functionarea la bloc si in marile aglomerari urbane, fara acces la terasele blocurilor, a impus gasirea unor solutii alternative si respectarea a cel putin doua conditii:
- puteri mici (fara TVI, BCI) si amendamente pe linia filtrajelor (BFF - Brut Force Filter, FTJ).
- antene mici, de balcon, bine adaptate si de eficienta acceptabila (Magnetic LOOP, Helically Wound).
Pentru realizarea acestor deziderate si mentinerea calda a "hobby"-ului am anexat un calculator performat de putere medie 3GHz / 4GB cu HDD 1,3TB intern si 1TB extern si un Laptop Lenovo 3000 N500. Cu ele am testat si am lucrat in ultimii ani in modurile digitale. Pentru realizarea exemplara a antenelor, dotarea s-a completat cu un analizor de antene miniVNA si software-uri aferenta Ig_miniVNA si Zplots.
Asa a aratat prima antena magnetica, 1,1m cuplaj link, in primul amplasament din Bucuresti de la etajul 7 cu fata spre west.
Pe tot parcursul acestor ani am colaborat cu FRR si revista radioamatorilor din Romania (care si-a schimbat de mai multe ori titlul pe parcursul anilor) cu multe articole tehnice.
Dupa 1990, odata cu aparitia Internetului, am publicat articole si in site-ul lui N2YO Ciprian http://www.radioamator.ro . Cu sprijinul si la indemnul lui YO3APG Vasile Ciobanita (SK) au fost editate doua volume (2004 si 2011) in sprijinul radioamatorilor interesati de comunicatiile digitale in care au fost facute referiri pertinente la aspectele hardware si software ale acestor moduri de lucru.
Odata cu mutarea mea in Bucuresti (2005), in calitate de bunic al gemenilor Teodora si Catalin, am gasit un climat prietenos si interesat de evolutiile tehnice ale domeniului, cu preocupari deosebite pentru sustinerea si dezvoltarea acestui hobby.
Unele detalii cu privire la preocuparile si realizarile mele, daca va pot fi de folos, se gasesc in paginile site-ului.
http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=739 Sa facem cunostinta cu Cristian Colonati YO4UQ