Stimați colegi și prieteni,
În cei 57 de ani de radioamatorism am trecut prin toate tehnologiile posibile și anume:
- De la schemele radioului cu galenă din cartea lui V.I. Bălțatu (Radio A.B.C/ed.1937) când aveam 10 ani,
- La aparatul de radio Philips din gospodăria părinților cu tuburile ECH81, AZ11, ș.a. la care meșteream,
- Și mai apoi la un 0V1 și alte scheme cu lămpile metalice 6K7, 6J8, etc., iar după mai mulți ani:
- Primul Tx cu 807 și un receptor militar cu tambur adaptat la rețea BC348O (maxim 18MHz),
- Se trece la tehnologia tuburilor de sticlă ECC, EL și mai apoi la primii tranzistori cu germaniu,
- Am ajuns la avalanșa tranzistorilor cu siliciu și apar primele circuite integrate, deja anii 70”- 80”.
Apare o bogată documentație radio, reviste dedicate, colecții de cărți pe teme de audio și radiofrecvență, proiecte de kit-uri realizabile de către radioamatori și o puternică preocupare de a pune în valoare oferta tehnică de materiale și echipamente recuperate sau unele noi. Priceperea și imaginația radioamatorilor a marcat această epocă cu realizări remarcabile.
În toată această perioadă am făcut de mai multe ori inventar și ”regruparea” tehnologică a dotărilor proprii, prin disponibilizări de materiale și echipamente, gratuite sau reciproce, pentru alinierea din mers la evoluția tehnologică a vremurilor.
A venit epoca calculatoarelor, a echipamentelor electronice și de radio puternic modularizate, toate însoțite de ”firmware” (software inclus parametrizabil) care a schimbat complet fața radioamatorismului așa numit ”clasic”.
De la CW și fonie AM în anii ”60 la SSB și RTTY în anii 70” – 80” iar acum la radiocomunicații digitale cu modulații performante din familia PSK sau suita WSJT (FT4, FT8 sau JT pentru VHF). Operarea stațiilor de radio, local sau ”remote”, cu ajutorul calculatoarelor sau al serverelor specializate, al tabletelor sau chiar cu telefoanele inteligente a ajuns o îndeletnicire obișnuită a radioamatorilor de azi. Nu mai amintesc decât în treacăt de evoluția fulminantă a radiocomunicațiilor comerciale în tehnologiile celulare din spectrul GHz-ilor și fluxurilor digitale voce, date și video de sute Mb/sec (GSM, 3G, 4G, 5G, sateliți, etc.).
Un segment accesibil care azi a devenit interesant pentru o parte a radioamatorilor mai tineri, școliți cu studii despre microprocesoare (µP), microcontrolere (µC), este cel legat de utilizarea modulelor din suita Arduino sau Rasberry Pi în realizarea unor scheme auxiliare utile configurațiilor din stațiile de radioamatori: alimentare controlată, automatizări, analizoare și măsurători, comenzi la distanță, interfețe, operarea stațiilor ”remote”, ș.a.
În consecință, în această nouă epocă, vă fac invitația să vizitați propunerea mea de disponibilizare pentru materiale și echipamente care ar putea să vă fie de folos în completarea dotărilor, mai vechi sau mai noi, sau la realizarea unor construcții electronice. Din eventualele recuperări valorice voi face investiții în µControlere - Arduino & Rasberry precum și în modulele asociate, utile în realizarea unor configurații auxiliare (hard – soft) utile stațiilor de radioamator. Voi încerca să aduc în atenția voastră realizările practice la sit-ul http://yo4uq.jimdofree.com/
Pentru a nu ”polua” inutil locuri mult mai importante pentru întâlnirile YO, lista disponibilizărilor a fost postată pe sit-ul meu la:
https://yo4uq.jimdofree.com/echipamente-materiale-disponibile/
sau dați căutare ”yo4uq” pe Google și vi se oferă pentru vizualizare site-ul meu cu postări de articole.
Prețurile din oferte sunt orientative. Dacă aveți alte propuneri nu este nici o problemă…. Negociem! Hi
Pentru cluburile unde se lucrează cu elevi și alți tineri facem reduceri de prețuri sau chiar gratuități.
Dacă nimeni nu este interesat, o mare parte din aceste articole vor ajunge la firmele de reciclare și recuperare metale prețioase și rare.
Procedura de procurare: (în această perioadă tulbure de pandemie cu restricții)
- Solicitați pe pagina Contact din site dorințele voastre. Paginile de oferte vor fi actualizate operativ cu articolele și cantitățile rămase disponibile. (sau la email yo4uq@yahoo.com)
- Comentați și propuneți dacă aveți întrebări. Precizați preferința de expediere sau de ridicare personală de la Radioclubul Municipal București sau de la adresa mea din YO3.
- Acordați un timp rezonabil de câteva zile pentru ambalare corespunzătoare și procedurile de expediere.
- Pentru solicitările de mică valoare se vor adăuga tarifele de expediere / transport care sunt semnificative.
- Este de preferat ca plata să se facă fără numerar, în contul meu de pensionar la CEC sau la IngBank. Vreau să evit deplasările în spațiile aglomerate de la Poșta Română pentru plățile ramburs.
- Voi încerca să fac expedițiile prin firme de curierat cu acoperire națională cum ar fi FAN Courier, CARGUS sau în cel mai rău caz cu Poșta Română.
Antena model 14AVQ a fost achziționată...